Несъмнено България изглежда по-близо до Шенген след падането на нидерланското вето.

...
Несъмнено България изглежда по-близо до Шенген след падането на нидерланското вето.
Коментари Харесай

България изглежда по-близо до Шенген, смята експерт

„ Несъмнено България наподобява по-близо до Шенген след рухването на нидерланското несъгласие. Но не можем да кажем, че несъмнено сме вътре. Има едно несъгласие от Австрия за пълен Шенген, само че пък има предложение за въздушен Шенген. “

Това сподели за Euronews Bulgaria Пламен Димитров от Българско геополитическо сдружение.

 

Унгарците с настояването си за прекъсване на таксите за газ, като ни заплашват с несъгласие за Шенген чукат на нашата врата. Лидерите на не коалицията обаче обявиха, че тази такса ще отпадне, тъй че Унгария не би трябвало да има искания за българското участие. Виктор Орбан си търси мотиви да се пазари с ЕК. 10 милиарда евро от Планът за възобновяване и резистентност бяха замразени. Освен участието в Шенген - Българския парламент имаха още една причина да анулират тази такса за газ, тъй като те нямаха яснота по какъв начин да съберат тези пари от ГАЗПРОМ. Таксата се дължи от фирмите, които транзитират този газ, т.е. от ГАЗПРОМ износ, те нямат имущество на наша територия. Ако ние предявим искания за 100-200-300 млн. евро, те нямат какво да конфискуват с цел да я вземат.

Позицията на Австрия е по-скоро еднаква по отношение на България и Румъния. Те оферират някои ограничения да бъдат предприети от България като най-дълга външна граница на Европейски Съюз. Тези ограничения не са лоши - да дойде помощ от ФРОНТЕКС, да се усили контрола. Срещу тези ограничения обаче те не дават точна дата България да влезе в Шенген изцяло и по сухопътни граници. Това кара някои политици да споделят, че това предложение е недопустимо. Австрия считат, че ние имаме проблеми с корупцията и не можем да опазим границите си. Може би би трябвало да се построи по-сериозно съоражение по границата с Турция. Виждаме, че през Гърция няма такъв натиск както при нас от мигранти. Не чакам обаче скорошна смяна в отношението на Австрия.

Въздушният Шенген е освен това от нищото, по този начин че е по-добре да приемем тази стъпка. Но това не дава кой знае какво. Това ще облекчи напълно малко пътуванията за туризъм. Тези водачи, които чакат по границата с дни, те ще продължат да си чакат. 

Кой ще завоюва на изборите в Сърбия няма спор - ще завоюва партията на Вучич. По-скоро интригата е дали той ще стигне до 50% от местата в Народното събрание. Сръбската прогресивна партия остана под 50% места на предните избори, само че те нямат проблем с това, тъй като социалистите са им сътрудник. Очертава е да имат към 40-45% от гласовете съгласно социологическите изследвания. Опозицията обаче също няма шансове да завоюва. В прогнозите те получават към 20-25% от гласовете. По-голямата част от сърбите споделят " да " на Вучич. Той изгради една система, която е народна власт, само че с една доминираща сила. Той не изкарва своите съперници в пандиза като в Турция, но наклонява така политическия терен, че топката постоянно да отива във вратата на противника, употребявайки администрациите - съда, медиите и така нататък

Сърбия и Черна Гора водят договаряния от 8-9 години за участие в Европейски Съюз, само че не са отишли много надалеч. Европейският съюз очаква Сърбия да признае Косово като самостоятелна страна. Това не чакам да се случи скоро от Вучич. Това е главната спънка пред тях по европейския път.

 

 

Цялото изявление вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР